fbpx

Een chirurg kan niet zichzelf opereren

Mijn eigen ervaring met EMDR

Jaren heb ik gewerkt als psychotherapeut in de psychiatrie. Dagelijks behandelde ik vele trauma’s. Wat een mooie technieken hebben we in handen om mensen weer hun veerkracht terug te laten vinden. Een waardevol beroep. Soms ook een zwaar beroep. Waarbij ik niet altijd de steun van een organisatie had gekregen die ik nodig had gehad. 

Ik kon daar op momenten nog last van hebben. Bijvoorbeeld wanneer ik als supervisor anderen moest begeleiden die net zoiets meemaakten. Hoewel ik het niet liet merken, was het soms lastiger om niet te oordelen of van binnen niet boos te zijn op zo’n organisatie.

Het zat nog steeds vast in mijn systeem, jaren later nog

Als ik iemand in mijn omgeving wel eens vertelde over hoe die periode was geweest, voelde ik mijn ogen licht vochtig worden. Of ik kon stiekem een beetje jaloers zijn op anderen die wél de juiste begeleiding kregen in die fase van hun werkleven. Toch echt een signaal dat ik eerder wat gemist had. Het zat nog steeds vast in mijn systeem, jaren later nog. 

Over het algemeen ging het heel goed met me. Ik dacht er niet zomaar aan. Voor mijn gevoel te klein om naar een psycholoog te gaan. Maar ergens wilde ik er toch dieper op ingaan. Zoals ik dagelijks ook mijn klanten help en merk hoeveel lucht dat geeft bij hen. Ik heb in stressvolle perioden wel fijne hulp gehad, maar mijn coaches konden helaas geen EMDR toepassen. En tja, een chirurg kan niet zichzelf opereren.

En zo werd ik zelf coach…

Ik wilde met mijn therapeutische technieken veel meer mensen bereiken die niet in de zorg terecht komen. Maar nog loste dit mijn probleem niet op. Ik twijfelde een collega te vragen. Of het op mezelf proberen toe te passen… Kon ik mezelf ‘opereren’?

Toen kwam het vanzelf op mijn pad. Een oud-collega nam contact met me op. Zij wilde wat vragen over mijn omslag naar coach, want zij zat ook aan zo’n switch te denken. Zo werd zij mijn ‘chirurg’ en ik haar eerste coachee. Zij hielp me om met EMDR de spanningen en emoties gevoelsmatig los te laten. De steun en acceptatie die je voelt op het moment dat je jezelf het kwetsbaarst voelt, is ook helend.

Nu kan ik er weer oordeelvrij over denken. Zonder emoties en zonder mijn ervaring op die van anderen te projecteren. Misschien hebben zij namelijk iets anders nodig dan ik destijds.

Wanneer we anderen helpen, denken we soms het allemaal zelf te moeten kunnen

Ik gun het iedereen om dingen waar ze last van houden, los te laten. Wanneer we anderen helpen, denken we soms het allemaal zelf te moeten kunnen. Er zit vaak schaamte op die kwetsbaarheid, terwijl je echt niet de enige bent. Negatieve gedachten, spanningen, emoties… Herinneringen aan een conflict, een faalervaring, een zware periode… Je kunt er vanaf komen. Eenvoudiger dan je denkt. Hopelijk inspireert dit jou ook voor een lichter leven. Je hoeft het niet alleen te doen.

 

Bregje, 2021

Goed nieuws!

Een jaar later, in 2022, heb ik een tool ontwikkeld waarmee het wél mogelijk is ‘om jezelf te opereren’. 

Met mijn tool kun je jezelf EMDR’en. 

Zodat je emoties of overtuigingen die nog vastzitten in je systeem weer los kunt laten. 

Deze tool is onderdeel van mijn programma EMDR in Business.

In De SchemaCoach Podcast vertel ik er meer over. 

Scroll naar boven